Romeinse vicus aan de Rijn in … Zwammerdam

  • Voor volwassenen
  • Voor kinderen
  • Buiten
  • Rondleiding
  • Spel
  • Tentoonstelling
  • Workshop

Archeologische vondsten op tafel. Dit jaar strijkt de Pop-Up ArcheoHotspot ‘Romeinse vicus aan de Rijn’-tent tijdens de Archeologiedagen weer neer in Zwammerdam, in de tuin van zorginstelling Ipse de Bruggen. Daar zijn 55 jaar geleden Romeinse schepen en resten van een fort en een vicus (kampdorpje) gevonden.

Je kunt een kleine TENToonstelling over Romeins Zwammerdam bekijken en zelf met de archeologen meehelpen aan het onderzoek. Want de vondsten uit de oude opgravingen van de Romeinse vicus van Zwammerdam liggen op tafel! Hoe onderzoek je Romeins aardewerk van 2000 jaar oud? En hoe kun je aardewerk tekenen? Welke dieren liepen er rond in die tijd? Dat kun je allemaal te weten komen!

Doe mee met de Romeinse vicus-Bingo en de speurtocht door het Romeinse fort en de vicus en misschien win je wel een leuke prijs. Met de TimeTravel App reis je virtueel terug in de tijd en zie je zoals het er bijna 2000 jaar geleden uit moet hebben gezien.

Je kunt weven, een van de vele ambachten die in de vicus werden uitgevoerd. Ook kun je stempels maken en zelf in klei drukken. Archeologen treffen bij opgravingen ook weefgewichten aan en stempels op dakpannen. Met de bewoners van Ipse de Bruggen, zoals de Houtisten, gaan we in de Dagbesteding ook mooie dingen maken die met de Romeinse vicus te maken hebben.

Kom je kijken in Zwammerdam en doe je mee? Ieder heel uur beginnen workshops.

Ipse de Bruggen organiseert zaterdag de Hollandse Limes Classic met allerlei activiteiten, zoals boottochten. Zie het programma!

Vicus
Net buiten het dorp Zwammerdam bij Alphen aan den Rijn lag het Romeinse fort Nigrum Pullum met daaromheen een kampdorp of vicus. De kleine samenleving in de vicus bestond uit de vrouwen en kinderen van de soldaten, handelaren en ambachtslieden. Er moeten eettentjes, bars en winkels zijn geweest. En vast ook een markt, waar de hele omgeving naartoe kwam. Archeologen onderzoeken nu wat er eerder bij oude opgravingen uit de grond is gekomen. Romeins aardewerk, metaal, glas, dakpannen, dierenbotten en andere vondsten vertellen ons van alles over het leven in dat dorpje bij het fort. Kom kijken en vind het uit!

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Romeinse Tijd
Organisator Logo Romeinse vicus aan de Rijn
Telefoon: 06-44130020
Website

Locatie Ipse de Bruggen - De Haven NIGRVM PVLLVM
Spoorlaan 19
2471 PB Zwammerdam

Wanneer?
  • vr. 16 jun. 2023
  • za. 17 jun. 2023

Vrijdag 10:30-16:30 uur en zaterdag 9:00-16:30 uur

- Toegang gratis

- Rolstoeltoegankelijk

Provincie

Mede-organisator(en)