Nieuws

Stem op de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie 2015

7 oktober 2015

Stem op de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie 2015

Dit jaar reikt de Stichting Archeologie en Publiek (SAP) voor de tweede keer de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie uit aan een aansprekend, innovatief en creatief project. De uitreiking wordt georganiseerd in samenwerking met de Maand van de Geschiedenis. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Nu de Maand van de Geschiedenis van start is gegaan, kan iedereen stemmen op zijn/haar winnaar. De prijs zal worden uitgereikt op vrijdagavond 23 oktober tijdens de openingsavond van 024 Geschiedenis in de Stevenskerk te Nijmegen. Komt allen!

Nominaties
Een vakjury, bestaande uit Pieter Matthijs Gijsbers, Henny Groenendijk, Barbara Gumbert, Sylvie Uenk en Kelvin Wilson, heeft uit de inzendingen vier projecten genomineerd:

De Tijdtrap:

Een permanente, gratis tentoonstelling van archeologische vondsten in het roltrappenhuis naar de parkeergarage van de Rotterdamse Markthal, waarbij gebruik is gemaakt van touchscreens en animaties. Archeologie is voor iedereen toegankelijk gemaakt op een toplocatie in de stad.

DOMunder:

Een archeologische ontdekking onder het Domplein in Utrecht, waar 2000 jaar geschiedenis beleefbaar is gemaakt met behulp van moderne technologieën, zoals de slimme zaklamp en 3D animaties. Nieuwe attractie voor Utrecht met internationale aantrekkingskracht.

Nijmegen Graaft!:

Het publiek graaft mee naar de Romeinse stad in Nijmegen. Met daaromheen een programma waaronder gratis workshops, rondleidingen, lezingen en demonstraties. Zó betrek je publiek bij opgravingen.

Wad een Workshop:

Het publiek gaat samen met archeologen op onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van het waddengebied door middel van boringen, kijken en luisteren. Deze onderzoekstochten zijn heel gewild en er is een grote groep enthousiaste vrijwilligers bij betrokken.

Breng je stem uit!
Geef je mening en stem uiterlijk 20 oktober op jouw favoriete project op: publieksarcheologie.nl.
Volg de nominaties op Facebook en via @publieksarcheologie op Twitter.